Morsmålsdagen 21. februar

21. februar markeres morsmålsdagen over hele verden. International Mother Language Day ble erklært merkedag av UNESCO i 1999.

Grunner til å markere dagen

I de fleste barnehager og skoler i landet vårt finner vi elever med flerspråklig bakgrunn. Alle har et morsmål, men ikke alle i Norge har norsk som morsmål. Morsmålsdagen åpner for feiring av språklig mangfold.

Morsmål er viktig

Språk er en del av vår identitet. Vi bruker språk for å kommunisere, det gjør at vi kan inngå i sosiale relasjoner, og at vi kan utvikle oss og ta utdannelse. I dag er mange språk utrydningstruet. FN anslår at så mange som 43% av verdens språk er truet. Derfor arbeider UNESCO for å styrke minoritetsspråk, urspråk og utrydningstruede språk. FN foreslår at det fjerde bærekraftsmålet, som fokuserer på å gi alle god utdanning, kan knyttes til morsmålsdagen. Å få undervisning på morsmålet sitt kan gi økt utbytte av opplæringen.

La deg inspirere

Morsmålsdagen er en fin dag for å markere språklig mangfold i barnehagen eller på skolen. Lag en stor eller liten markering av dagen. På Tema Morsmål har vi samlet flere tips til hvordan dagen kan markeres. Du kan lese om tidligere markeringer og la deg inspirere. Morsmålssiden til Det flerspråklige biblioteket har både en inspirasjonsside og en nedlastingsside hvor du blant annet kan finne bilder og plakater til å promotere morsmålsdagen.

Ressurser

God markering!
Tilbakestill glemt passord
Skriv inn epostadressen dersom du vil ha tilsendt nytt passord