Nettressurser og informasjon om korona

Det er igjen aktuelt med hjemmeskole noen steder. Her finner dere informasjon om koronaviruset på flere språk og nettressurser som elever kan jobbe med på egen hånd mens de er hjemme fra skolen.

Bilde av en ung gutt som trykker på en iPad
Foto: stem.T4L / Unsplash

Vi har samlet informasjon om koronaviruset på flere språk som kan deles med elever og foresatte. I tillegg har vi samlet et utvalg nettressurser som elever kan jobbe med på egen hånd mens de er hjemme fra skolen. Vi vil oppdatere artikkelen med flere ressurser etter hvert.

Informasjon på flere språk

Om hjemmeskole: Informasjonskriv om hjemmeskole til elever og foresatte på flere språk fra Tema Morsmål. Noen av skrivene har lydstøtte.

Informasjon til foreldre om koronasmitte og tiltak: Informasjonsskriv til foreldre på flere språk med vanlige spørsmål om koronasmitte på Tema Morsmål. Noen av skrivene har lydstøtte.

Plakater og informasjonsmateriell: Plakater og informasjonsmateriell for nedlasting på en rekke språk fra Helsedirektoratet.

Ny i Norge – nyheter på flere språk: NRKs Ny i Norge legger ut nyhetssaker på arabisk, dari, kurdisk, somali og tigrinja.

Hjemmekarantene og isolasjon: Folkehelseinstituttet har lagt ut informasjon om hjemmekarantene og isolasjon på en rekke språk. Informasjonen kan lastes ned i PDF-format.

Filmer om karantene og isolasjon ved koronavirus: Folkehelseinstituttets informasjon om hjemmekarantene og isolasjon fortalt på flere språk.

Brosjyre om litt, mye eller helt avstand: Brosjyre med informasjon om hvor mye avstand man skal holde til andre mennesker for å ikke bli smittet, eller ikke smitte andre, på ulike språk fra Folkehelseinstituttet.

Tips til hvordan du kan snakke med barn om korona: Redd barna har seks tips til hvordan man kan snakke med barn om koronaviruset. Tipsene kan lastes ned i PDF på 15 språk.

Læringsressurser på nett

Skolekassa

Skolekassa er en lenkesamling med læringsressurser for minoritetsspråklige elever presentert på sju språk. Skolekassa har også lydstøtte sånn at det skal være enkelt å finne fram, også for elever med begrensede leseferdigheter. Man finner ressurser for elever på 1. til 10. trinn og ressurser som passer for innføringstilbud på videregående og kombinasjonsklasser. På Skolekassa finner man både læringsressurser som ligger åpent, og læringsressurser som krever Feide-innlogging.

Skolekassas logo

Lumbrikus

Lumbrikus er en digital læringsressurs i norsk og naturfag med flerspråklig innhold. Elevene kan lese og høre på en eventyrlig historie med naturfaglig innhold på norsk, arabisk, somali eller tigrinja. Lumbrikus passer godt til elever på mellomtrinnet.

lumbrikus logo

Matematikkvideoer på flere språk

Til prosjektet Fleksibel opplæring har NAFO laget opplæringsfilmer i matematikk. Videoene er rettet mot ungdomstrinnet og tar for seg temaene heltall, desimaltall, brøk, algebra, funksjoner, likninger, prosent, geometri og statistikk. Videoene er tilgjengelige på norsk, arabisk, somali og tigrinja. 

Lenkebilde til flerspråklig matematikk

NRK Skole for flere

Hos NRK Skole for flere finner du læringsklipp dubbet på pashto, dari, arabisk, kurdisk kurmanji og tigrinja. Det fins opplæringsfilmer i matematikk, klipp fra Newton og lenke til NRKs nettside med nyheter fra Norge på arabisk, dari og kurdisk.

NRK skole for flere

Flerspråklige fortellinger

Tema Morsmåls Flerspråklige fortellinger er fortellinger fra ulike deler av verden på flere språk. De passer spesielt godt for barn i barnehage og elever på lavere trinn. På nettstedet Barnebøker for Norge finner man 40 fortellinger fra Afrika, oversatt til bokmål, nynorsk og de største innvandrerspråkene i Norge. Man finner både tekster, lydinnspillinger og illustrasjoner. Det er intuitivt og enkelt å navigere på nettsiden.

Flerspråklige fortellinger

Tema Morsmål

Tema Morsmål finner man fagtekster på en rekke språk som kan lastes ned og deles med elever. I tillegg finner man lenker til annet flerspråklig materiell og ressurser.

tema morsmål logo