Utvikler prateroboter for flerspråklige elever

NAFO utvikler prateroboter som skal gi støtte til flerspråklige elever og deres lærere. Løsningen for grunnskolen lanseres i løpet av høsten 2025.

NAFO har siden 2023 jobbet med å utvikle prateroboter til bruk innen flerkulturell og flerspråklig opplæring. Disse praterobotene er rettet mot både elever og lærere. Etter planen skal løsningen for grunnskolen lanseres i løpet av høsten 2025.  

Satser på kunstig intelligens (KI) 

– NAFO satser på kunstig intelligens fordi vi ser at det er et behov for det i Norge. Flere kommuner gir uttrykk for at de ønsker en nasjonal løsning for flerspråklige elever og deltakere. Noen kommuner har laget lokale KI-løsninger, men disse er i liten grad tilpasset minoritetsspråklige. NAFO ønsker å ta et nasjonalt ansvar for at flerspråklige elever og deltakere har trygge prateroboter som kan gi støtte i læring av fag og språk, forteller Helene Aarem som er seksjonssjef ved NAFO. 

Bilde av Helene Aarem
Seksjonssjef Helene Aarem

Tilbud til minoritetsspråklige elever og deltakere 

Gjennom den nasjonale løsningen vil elever få tilgang til prateroboter som gir støtte på morsmål og andre språk elevene kan. En robotpedagog vil kunne svare på små og store spørsmål, og det vil være egne prateroboter som gir hjelp med tekst- og skrivearbeid.  

– Vi skal ikke lage en praterobot som skriver for elevene, men den skal gi dem støtte i form av for eksempel setningsstartere, nøkkelord og tekststruktur. Den kan også hjelpe elevene med å komme i gang med å skrive på norsk og gi støtte til å øve mer hjemme på egen hånd. Det gir nye muligheter for mengdetrening, sier Ye Cai som er med på å utvikle løsningen. 

– NAFOs nasjonale KI-løsning skal ivareta viktige prinsipper for læring av språk og fag. Løsningen skal være brukervennlig og spesielt tilpasset NAFOs målgrupper. Vi jobber også med en løsning for elever og deltakere i videregående opplæring og voksenopplæring som skal lanseres senere. Vi håper at den nasjonale KI-løsningen kan være en støtte i opplæringen – både for lærere, elever og deltakere, utdyper Aarem.  

Støtte til lærerne

NAFO utvikler også en praterobot som skal hjelpe lærere med å planlegge undervisningen og lage undervisningsopplegg som er tilpasset minoritetsspråklige elever. Prateroboten kan blant annet hjelpe til med å lage tilpassede tekster og oppgaver med flerspråklig støtte. 

– Det er også viktig for oss å utvikle en løsning som kan inspirere lærere til å ta i bruk forskningsbaserte metoder for andrespråksinnlæring, forteller Aarem.  

En veiledning til bruk av praterobotene rettet mot lærere er også under arbeid. Veiledningen vil gi råd om spesielle hensyn man bør ta når man bruker KI i flerspråklige elevgrupper. 

– Det finnes allerede mange gode råd der ute, men vi skal lage noen spesifikke råd rettet mot bruk av våre prateroboter og vår elevgruppe. Det er læren som skal være i førersetet og styre aktiviteten, sier Cai. 

Varierende kvalitet og resultater på ulike språk 

Språkmodellene som praterobotene er bygd på, har ulik kvalitet på ulike språk. Praterobotene er gode på de store språkene i verden og de fleste europeiske språk. Kvaliteten på språk der det er mindre tilgjengelig data, som kurdisk, somali eller tigrinja, kan imidlertid være lav. Det kan påvirke påliteligheten til oversettelser, og også innholdet i svarene man får. 

– Språkmodellene er trent på språklige data som er skrevet i ulike samfunn. Verdisettene eller fordommene som man har i ulike kulturer, dukker også opp i prateroboten. Hvis du for eksempel spør hva demokrati er på norsk og kinesisk, vil du få ganske ulike svar. Svarene er veldig farget av det materialet de er trent på, forteller Cai. 

– Vi jobber derfor med at elevene skal få med det norske verdisettet når de ber om forklaring på et begrep. Det skal ikke gå via andre språk. Det er også noe lærerne bør være bevisste på, fortsetter Cai.  

Bred referansegruppe

Det er opprettet en referansegruppe som skal gi innspill til utviklingen og sikre kvalitet og brukervennlighet. Gruppen består av fagpersoner fra IMDi, Udir, HK-dir, Fleksibel utdanning Norge, universiteter, høgskoler, kommunal sektor og voksenopplæring. 

– Den nasjonale KI-løsningen skal være for elever og deltakere i hele Norge. Vi skal dekke et reelt behov, og da er samarbeid essensielt, forteller Aarem. 

– NAFO har alltid vært opptatt av å være i forkant med ny teknologi som kan gi støtte til elever med norsk som andrespråk og deres lærere. Vi er glade for å ha så mange med på laget og gleder oss til lansering, avslutter Aarem.  

Kontakt oss

Foto av Helene Aarem

Helene Aarem
Seksjonssjef

heaar3853@oslomet.no