Vinner – verdens kuleste ord

Vinnerordet i konkurransen verdens kuleste ord er kåret.

Illustrasjon av grafitti. I midten står det Verdens kuleste ord. I en sirkel i hjørnet står det 20 og Nafo

Flerspråklig konkurranse

NAFO har hatt en konkurranse gående der vi ba skoleklasser om å sende inn kule ord som er vanskelig å oversette til norsk. Vi fikk inn mange ord med fine og spennende betydninger. Det har også kommet mange flotte illustrasjoner.

Vinner

Det ordet som fikk flest stemmer i konkurransen var: odklejka. Vinneren er klasse MGSO A på Senja videregående skole.

Klassen blir premiert med et gavekort.

Odklejka

Uttale: odkleika

Betydning:

Definerer en virkelighet eller merkelig, irrasjonell oppførsel. Også et synonym for absurditet, tull absurdhet eller høysinnethet.

Hvorfor?

Fordi det ikke er mange ord for å beskrive noen løsrevet fra virkeligheten, og dette ordet er et mer moderne ord for å beskrive noen

Takk for bidrag!

Til alle dere som har sendt inn må vi si: Tusen takk! Det har vært en ære å få lov å lese, høre og se illustrasjoner av de kule ordene dere har sendt inn. Å velge ut ni ord som skal gå videre til finale, var vanskelig. Nå har dere stemt frem en vinner.

Her er de andre ordene som gikk til finalen:

Amargo

Uttale: amargå

Betydning:

Rik, sterk og bitter smak som svart kaffe, mørk sjokolade og kakaopulver.

Hvorfor?

Jeg synes «Amargo» er kult, fordi det er veldig unikt og spansk ord. Du kan ikke finne det på andre språk.

Ebei

Uttale: ebei

Betydning:

Ordet lar seg ikke oversette. Det er et utropsord som uttrykker ulike følelser i ulike kontekster. Man kan bruke det når man er trist, glad, sur, skuffet, osv.. Kontekst og stemmeleie er med på å avsløre følelsen.

Hvorfor?

Det er kult at ett og samme ord kan uttrykke så forskjellige følelser, og at det er kontekst og stemmeleie som er med på å avgjøre ordets betydning.

Sisu

Uttale: sisu

Betydning:

Sisu er et finsk ord som beskriver en unik egenskap ofte ansett som den finske nasjonalkarakteten. «Han viste ekte sisu ved å fortsette konkurransen, selv om han var skadet».

Hvorfor?

Det kan beskrive ulike egenskaper som det er viktig å ha. Blant annet «stoisk», «besluttsom», «utholden i hensikten», «tapper» og «hardfør». Derfor har vi illustrert det med bilde av en tapper klatrer.

อรุ่มเจ็าะ

Uttale: Arom joh

Betydning:

Et ord som brukes til å uttrykke følelser som forlegenhet eller skam, og brukes ofte i sammenheng med å være forelsket eller ha gode følelser for noen.

Hvorfor?

Det er et ungdomssord og brukes i ungdomsspråk i thai. Det er også med i en meme.

Üşenmek

Uttale: usjenmek

Betydning:

Å være slapp når man skal gjøre en jobb fordi man ikke har lyst/er villig til å gjøre det.

Hvorfor?

Det er verdens kuleste ord fordi det er en veldig hverdagslig måte å si at du ikke vil gjøre noe nå selv om du må gjøre det. Også tror vi det ikke finnes noe ord med samme betydning i andre språk.

Sigma

Uttale: sigma

Betydning:

Ordet er gresk for en bokstav. I matematikk er den store sigma symbol for sum, og den lille symbol for standardavvik. Det er nå også et slengord for en person som er kul. 

Hvorfor?

Fordi det er et gammelt gresk ord som blir brukt på nytt med ny mening.

ማሺ ማሺ

Uttale: mashi mashi

Betydning:

Det går bra

Hvorfor?

Det er kult fordi det høres morsomt ut.

Однолюб

Illustrasjon av ordet ådnåljub. Til venstre i bildet er det tegnet en ung mann. Han står rak i blå skjorte og brun bukse. Under mannen er det skrevet Nikolai 20 år. Til høyre i bildet er det tegnet en gammel mann med stokk. Han har på seg de samme klærne som den unge mannen. Under den gamle mannen er det skrevet Nikolai 83 år. Dette er en eldre versjon av den unge mannen. Fra begge mennene går det linjer eller snorer inn mot midten av bildet. Her henger det et hjertet, som en ballong. Inne i hjertet er det et ansikt av en ung kvinne. Både den unge og den gamle Nikolai er bundet sammen av kvinnen.

Uttale: ådnåljub

Betydning:

Det er en person som en gang ble forelsket i noen, da personen var ung, og fortsetter å elske samme person til livets slutt.

Hvorfor?

Dette er verdens kuleste ord fordi vi kan beskrive en person som kan elske en annen person hele livet sitt med ett ord.