Fordypning: Hverdagsspråk og fagspråk
Fordypningsartikkel: Hverdagsspråk og fagspråk
Å kunne forstå og uttrykke seg presist på et passende fagspråk er viktig for alle elevers faglige utvikling. Nye fag med ny terminologi kan være krevende for alle, men spesielt dersom du møter det på et språk du ikke behersker fullt ut. Artikkelen belyser kjennetegn ved fagspråk og eksemplifiserer hvordan en lærer kan støtte elever fra et hverdagspråk over i et mer faglig språk. Artikkelen er på 5 sider.
Tips til videre fordypning

Integrert språk- og fagopplæring for nyankomne andrespråkselever
Irmelin Kjelaas og Kristin Fagerheim
Boka gir en teoretisk og didaktisk innføring i hvordan en helhetlig og integrert opplæring i språk og fag kan planlegges, organiseres og gjennomføres. Forfatterne presenterer det sosiokulturelle teorigrunnlaget for slik opplæring, før de tar for seg det didaktiske arbeidet med ordforråd, muntlighet, lesing og skriving.

Broen til fagspråket
Helene Thise og Katja Vilien
Denne boka har konkrete ideer og verktøy til faglærere som ønsker å gi elevene en språkutviklende undervisning. Boken bygger på en helhetlig tilnærming til utvikling av språk i skolens fag, med særlig blikk for elever med et annet morsmål enn norsk. Leseren får en meny med konkrete forslag til undervisningsaktiviteter, maler og elevark samt forklaring på hvordan de ulike aktivitetene kan gjennomføres. Boken inneholder også en modell – bromodellen – som hjelp til å designe en språkutviklende undervisning.
Gibbons, P (2013) Stärk språket, Stärk lärandet: Språk- och kunspaksutveclande arbetsätt för och med andraspråkselever i klassrummet, 3. opplag, Hallgren og Fallgren
Hajer. M. og Meestringa, T. (2014) Språkinriktad undervisning – en handbok, 2. opplag, Hallgren og Fallgren.