På tide å planlegge utviklingsarbeid for personalet kommende skoleår?
NAFO har flere ressurser og kompetansepakker som kan egne seg som utgangspunkt for utviklingsarbeid for personalet på en skole.

Selv om skoleåret nettopp er avsluttet, vet vi at noen skoleledere allerede er i gang med å planlegge fellestiden for lærere kommende skoleår. NAFO har flere ressurser og kompetansepakker som kan egne seg som utgangspunkt for utviklingsarbeid for personalet på en skole.
Språkutviklende undervisning
Mange elever er avhengig av å lære fag og språk parallelt. Dette krever at lærere underviser på en måte som kan være språkutviklende. Kompetansepakken Språkutviklende undervisning består av filmer, fagartikkel, oppgaver, refleksjonsspørsmål, støttemateriell for lærere som ønsker å ha en språkutviklende undervisning og forslag til videre fordypning.
Traumereaksjoner som påvirker læring
Lærere møter mange elever som har opplevd ulike former for traumatiske hendelser, blant annet som følge av krig og flukt. Reaksjoner på traumatiske hendelser kan påvirke læring og trivsel i skolen negativt. Kompetansepakken Traumereaksjoner som påvirker læring inneholder filmer, fagartikler og refleksjonsspørsmål.
Flerspråklighet som ressurs
I overordnet del av læreplanverket står det at «Alle elever skal få erfare at det å kunne flere språk er en ressurs i skolen og i samfunnet». Kompetansepakken Flerspråklighet som en ressurs inneholder en filmserie i fire deler hvor vi møter lærere og elever i flerspråklige klasserom som deler erfaringer om bruk av flerspråklighet i opplæringen. Vi møter også forsker Joke Dewilde som forteller hva forskningen sier om flerspråklighet som ressurs i skolen.
Kulturelt mangfold
Kompetansepakken om kulturelt mangfold består av miniforelesninger om hypermangfold, uenighetsfellesskap og anerkjennende pedagogikk med forslag til refleksjonsoppgaver og påstander til diskusjon i lærerkollegiet. Kompetansepakken gir anledning til å reflektere rundt hvordan kulturelle forskjeller gir seg utslag på skolen, hvordan man kan møte uenighet i klasserommet og hvordan elevene kan oppleve anerkjennelse.
Kartleggingsverktøy i grunnleggende norsk
Har skolen elever som ikke kan nok norsk til å følge den ordinære opplæringen? Bør personalet lære mer om Utdanningsdirektoratets Kartleggingsverktøy i grunnleggende norsk (KGN)? NAFO har i samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo, Høgskolen i Innlandet og NTNU laget veiledningsfilmer om kartleggingsverktøyet.
Leseopplæring for nyankomne unge og voksne
NAFO har i samarbeid med Vigids Refsahl laget seks forelesninger om leseopplæring for nyankomne unge og voksne. Filmene retter seg primært mot lærere på ungdomstrinnet, videregående opplæring og voksenopplæringen.
Ordforråd
Ordforrådet er grunnlaget for språklig kommunikasjon og har avgjørende betydning for forståelsen av både muntlig og skriftlig språk. Ordforrådet i skolefagene skiller seg fra hverdagsspråket. Så selv om elever har et godt utviklet hverdagsspråk, kan de likevel trenge mye tid på å tilegne seg ordforråd i skolefagene. Kompetansepakken om ordforråd inneholder en film, fordypningsspørsmål og forslag til aktiviteter læreren kan gjennomføre i klasserommet.
Tospråklig opplæring i fag
NAFO har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet laget en kompetansepakke om tospråklig opplæring i fag som retter seg mot tospråklige lærere, faglærere, lærere i forsterket norsk, skolens ledelse og skoleeier. For at tospråklig opplæring i fag skal fungere til det beste for elevene, bør hele skolen i samråd med skoleeier samkjøre denne opplæringen. I kompetansepakken inngår faglige råd og en tospråklig opplæringsmodell med blant annet ulike ressurser, animasjonsfilmer og refleksjonsspørsmål til bruk i skolenes utviklingsarbeid.